Neden Biz?

Sevgili Öğrenci Adaylarımız,

Üniversite tercihlerinizde bölümümüzü haluk_rahmi_top_uo_lu.jpg (41 KB)üst sıralara gönül rahatlığı ile yazabilirsiniz. Bunu gerekçelerini kısaca sizlerle paylaşmak isterim.

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi bünyesinde 1987 yılında kurulmuş olan bölümümüz, ilk öğrencilerini 1990 yılında almış, ilk mezunlarını 1994 yılında vermiş, Haziran 2023 sonu itibariyle mezun sayımız 1443 olmuştur. Bölümümüz,  uluslararası deneyime sahip olan, konularında uzman 4 Profesör, 5 Doçent, 4 Dr. Öğr. Üyesi  ünvanlı 13 tam zamanlı öğretim üyesinden oluşan güçlü akademik kadrosu ile en güncel akademik bilgilerle donatılmış ve endüstrinin ihtiyaçlarına cevap verebilen mühendisler yetiştirmektedir. Altyapısı oturmuş, zengin kaynaklara sahip bölümümüz günümüz bilgi çağındaki hızlı gelişmelere uyum sağlayacak şekilde düzenli olarak güncellenen lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde kapsamlı bir eğitim programı sunmaktadır.

Bölümüzde tüm programlar tamamen İngilizce olarak verilmekte olup, bu sayede mezunlarımız uluslararası seviyede İngilizce bilgisine sahip olmaktadır. Lisans programımızda öğrencilerimizin istedikleri alanda özelleşmelerine olanak sağlayan geniş yelpazeli seçmeli ders seçenekleri sunulmaktadır. Ayrıca, dileyen başarılı öğrencilerimiz diğer mühendislik programlarıyla yandal ve çift anadal eğitimi alabilme imkânına sahiptir. Öğrencilerimize ilaveten Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde burslu eğitim alma imkânı da sağlanmaktadır. Bu program dahilinde öğrencilerimiz eğitimlerine bir veya iki dönem Avrupa’da devam edebilmektedirler.

Bölümümüzün eğitim kalitesi 1 Mayıs 2014 tarihi itibariyle uluslararası bir çok ülkede tanınırlık sağlayan MÜDEK akreditasyonu ile tescillenmiş olup, 30 Eylül 2024 tarihine kadar bölümümüz MÜDEK’e akreditedir. MÜDEK akreditasyonunun Eylül 2029 uzatılmasına yönelik süreç devam etmektedir. MÜDEK hem Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı ENAEE, hem de Washington Accord üyesidir. Bu nedenle MÜDEK Akreditasyonu, Avrupa’daki tüm üye ülkelere ilave olarak, Amerika (ABET), Kanada, Japonya vb. gibi diğer dünya ülkeleri için de doğrudan tanınırlık getirmiş olmaktadır.  Birçok mezunumuz çeşitli Avrupa ülkelerinde ve ABD’de çalışmakta olup, bazı mezunlarımızın görüşlerini mezun görüşleri sayfamızdan bulabilirsiniz.

Güçlü ve güncel lisans eğitimimiz sayesinde mezunlarımız, Avrupa ve ABD’deki saygın üniversitelerde zorluk çekmeden lisansüstü eğitimlerini tamamlayabilmektedirler. Mezunlarımızdan bazıları lisansüstü eğitimlerini tamamladıktan sonra yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerde akademisyen olarak çalışmaktadırlar.

Öğretim üyelerimiz eğitim faaliyetlerini aksatmadan bilimsel araştırma ve proje çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdürmektedirler. Bölümümüz öğretim üyelerince ulusal (TÜBİTAK 1001 ve Kariyer Projeleri) ve uluslararası (Avrupa Birliği 7. Çerçeve-FP7) kuruluşlarca desteklenen kapsamlı araştırma projeleri yürütülmektedir. Ayrıca 2020 yılında - Türkiye'de benzerine rastlanmayacak şekilde - bölüm öğretim üyelerimizce yürütülecek olan 3 Avrupa Birliği Projesi birden kabul edilmiştir. Ocak 2023 itibari ile bölümümüzde toplam bütçesi 3500000 Euro olan 6 Avrupa Birliği Projesi yürütülmektedir. Bilgisayar mühendisliğinin farklı alanlarında araştırmaya meraklı başarılı lisans öğrencileri 3 veya 4. sınıfta bu projelerde görev alabilmekte ve yaz aylarında bu öğrenciler projeler kapsamında stajlarını yapabilmektedirler.

Lisans eğitimde çok önem verdiğimiz bir aşama ise son sınıfta alınan “Bitirme Projeleri” derslerimizdir. Son sınıfta zorunlu olan ve iki dönem süresince birbirinin devamı olarak alınan CS4197/CSE4198 dersleri kapsamında, öğrencilerimiz almış oldukları bilgisayar mühendisliği eğitimlerini ister akademik ister endüstriyel alanda gerçek hayat problemlerine uygulama imkânı bulmaktadırlar.  Takım halinde yapılması zorunlu olan bu projeler, öğrencilerimizin mesleki hayatlarında çok ihtiyaç duyacakları takım çalışma becerilerini de önemli ölçüde arttırmaktadır.  Öğrencilerimiz, üzerinde çalıştıkları problemler için, kısıtların belirlenmesi, analiz, tasarım, gerçekleme, doğrulama, dokümantasyon gibi tüm süreçleri kendileri yürüterek, bu sayede proje deneyimi, yönetim becerisi, sunum becerisi gibi özellikler kazanmaktadırlar.  Öğrencilerimiz, tamamladıkları projeleri her yıl Bahar döneminin 13. haftasında Perşembe ve Cuma günleri yapılan “Lisans Bitirme Projesi Poster Sunumları” etkinliği kapsamında, üniversite içinden ve dışından gelen akademisyenlere sunmaktadırlar. Ayrıca her sene, sunulan projeler arasında en iyi üç proje belirlenmekte ve projeleri yapan gruplara ödül verilmektedir. Bu da mezun adaylarımız arasında tatlı bir rekabet ortamı sağlamaktadır.

Başarılı öğrencilerimiz, yaptıkları bitirme projeleri ile çeşitli yarışmalarda ödüller almışlardır.

*Eylül 2015'de öğrencilerimiz Burak Kılıç, Ahmet Emre Alkan ve Sami Engin Yiğiter tarafından yapılan sanal gerçeklik sistemi üzerinde çalışan, Türk Daması oynayan yapay zekâ programı, Türkiye çapında düzenlenen TÜBİTAK Yazılım Projeleri yarışmasında birincilik ödülü almıştır. 

*Eylül 2016'da öğrencimiz Orhan Kutlu tarafından yapılan Nesnelerin interneti (Internet of Things - IoT) kapsamında bulut bilişim sistemi üzerinden çalışan kapı zili projesi de finale kalmıştır.

*Mayıs 2017’de bölümde yaptığımız değerlendirmede birinci olan proje, görme engellilerin bilgiye ulaşımındaki sorunlarını çözmeye yönelik bir sosyal sorumluluk projesi olup, sesli kitaplar oluşturulmuş, Braille harflerini özgün şekilde dizayn edilen bir Braille Pad Cihazı kullanılmıştır ve finale kalan bir başka proje olmuştur. 

*Ekim 2018'de TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada “Face-Fill System” başlıklı projeyi gerçekleştiren Ufuk Gürbüz, Mustafa Yemural, Cafer Samet Güllüce'den oluşan grup İstanbul Bölge finalinde (İstanbul ve Marmara Bölgesindeki Üniversiteler)  birinci oldu. Aynı yarışmada Scanning Real World with ARKit and Application of Path Finding” başlıklı proje ile Muhammed Musa Özey, Mevlana Ayas ve  Furkan Akan'dan oluşan grup ise ücüncü oldu.

Haziran 2019'da TÜBİTAK'ın düzenlediği Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında finale kalan bölümümüz öğrencilerinin yaptığı iki proje de dereceye girdi. Betül Kabadayı, Şevvalnur Kahraman'dan oluşan grup İstanbul Bölge finalinde birinci oldu. Aynı kategoride Özge Günay, Mert Haskan'dan oluşan grup ise ikinci oldu. Her iki grup da Bilgi ve İletişim Teknolojileri dalında derece aldı. 2019 yılında öğrencilerimz katıldıkları birçok Hachathon  ve Uygulama Geliştirme Maratonlarından ödülle dönmüşlerdir.


 

Ağustos 2021'de TÜBİTAK'ın düzenlediği 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma proje yarışmasında öğrencilerimiz İlker Fener, Abdullah Gülçür ve Tolga Erbaş "3 Boyutlu Tekrar Yapılandırma Analizi ve Uygulaması" projesi ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri kategorisinde Türkiye Birincisi oldular.

 2022 mezunlarımız  2022_mezun.jpg (203 KB)

Bölümümüzdeki derslerimiz sayesinde çok sağlam mesleki bilgilerle ve donanımla yetişen, yurt içinde özel sektör ve kamudaki geniş iş olanaklarının yanı sıra, yurt dışında da kaliteli firmalarda rahatlıkla iş imkânı bulabilen mezunlarımız arasına katılmak istemez misiniz?

 Bölümümüz hakkında daha fazla bilgi almak için benimle veya bölüm başkan yardımcılarımızla iletişime geçebilirsiniz. Ağ sayfalarımızda telefon numaralarımızı ve  e-posta adreslerimizi bulabilirsiniz.

Başarılar dilerim.

Prof. Dr. Haluk Topçuoğlu
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı


Bu sayfa Computer Engineering tarafından en son 24.07.2023 21:54:42 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM